top of page

Kim Heynen en Els Daemen: “Onze bewoners zijn allereerst wijkbewoner en buurman of buurvrouw”

Voor me staat een tafel met glazen potten vol lekkers. Ik zie mooie en handige decoratieve spullen, vogelnestjes en insectenhuisjes. “Zelf gemaakt”, glimt de dame achter de tafel. Ze heet Sofie en samen met een bewoonster van Den Heuvel bemant ze hun stand op het Sint-Hubertusplein in Runkst. Het gonst er van de activiteiten want het is Tournée Locale, het tweejaarlijkse kunstenfestival van de stad Hasselt. Ik ben onder de indruk van al die creativiteit.

De mooi verpakte browniemix en studentenhaver van Den Heuvel.
Foto: Mustafa Mahood

Enkele dagen later had ik een afspraak beet voor een interview en een kijkje achter de schermen bij Den Heuvel, gelegen aan de Jef Koningslaan in Runkst. En ik kan je verzekeren, wat een bedrijvigheid daar. Ik sprak er met Els Daemen, dagbestedingsverantwoordelijke bij Den Heuvel, en met teambegeleidster Kim Heynen. Met veel enthousiasme vertelden deze dames mij alles over hun werk en over de toekomstplannen van de organisatie.

Allereerst buurtbewoner


Den Heuvel biedt volwassenen met een verstandelijke beperking woon- en dagondersteuning aan. In Runkst wonen er elf mensen die dag en nacht begeleiding krijgen. Daarnaast heeft Den Heuvel nog locaties in Hasselt en Genenbos. Den Heuvel maakt deel uit van het Orthopedagogisch Centrum Sint-Ferdinand. Deze sociale instelling biedt woon- en dagondersteuning, en mobiele en ambulante begeleiding aan mensen met een beperking in de regio’s Hasselt, Lummen en Leopoldsburg.

De voorgevel van Den Heuvel Runkst.
Foto: Mustafa Mahood

Als je Den Heuvel bezoekt, valt het direct op dat je nergens een bord ziet met de naam erop. Daarom dacht ik altijd dat dit gebouw een wijkschooltje was. En dat was het ook, tot twintig jaar geleden. Toen werd dit pand de thuishaven van Den Heuvel Runkst.

Dat de organisatie kiest voor enige anonimiteit, blijkt een bewuste keuze te zijn. Els legt uit: “We willen niet bekendstaan als een instelling voor mensen met een beperking. Ons doel is om de bewoners deel te laten zijn van hun buurt en van de samenleving. Ze zijn allereerst wijkbewoner en buurman of buurvrouw.”

“We zijn graag een huis in de rij”, gaat Kim verder. “Er komen mensen uit de buurt naar hier om een bewoner te bezoeken. Ze komen dus niet voor een bezoek aan de instelling Den Heuvel maar om bewoner Jan of Peter te bezoeken. Dat is fantastisch om te zien!”


Buurtvervlechting


“We noemen dat buurtvervlechting”, pikt Els op het verhaal in. “We moedigen bewoners aan om lid te worden van bestaande clubs en verenigingen.” “En dat volgen we natuurlijk wel op”, vult Kim aan. “We houden contact met de vereniging om te kijken of het lukt. Zo’n aansluiting slaagt ook niet altijd maar we vinden het wel heel belangrijk om dat te proberen. We zoeken voor iedere bewoner naar vrijetijdsbesteding op maat.”


Kim heeft een dubbel gevoel over aparte structuren voor mensen met een handicap. “Soms is het wel handig of zelfs noodzakelijk om gebruik te maken van specifieke organisaties voor mensen met een beperking zoals bij G-sport (sport voor personen met een handicap n.v.d.r.). Maar onze wens is wel dat ‘onze mensen’ zoveel mogelijk integreren in het reguliere aanbod.” “Wij doen bijvoorbeeld ook mee aan de ‘Dag van de Buren’”, legt Kim verder uit. “Een heel leuk initiatief om ons contact met de buren aan te halen en te versterken. We kennen de buren al best goed en zij ons ook. We hebben altijd veel energie gestoken in inclusief werken.”

Het gezellige overdekt terras waar Den Heuvel de ‘Dag met de Buren’ vierde.
Foto: Mustafa Mahood

Nieuwe visie op wonen en werken


Den Heuvel staat voor een behoorlijke uitdaging. De instelling gaat haar werking aanpassen en haar aanbod reorganiseren. “We willen bewoners meer privacy geven en werk en wonen beter scheiden”, legt Kim uit. “De bewoners kunnen overdag in verschillende ateliers terecht. Dat kan zijn op de locatie waar ze wonen of op een andere plek. Dan worden ze gebracht en gehaald.” Kim maakt van de gelegenheid gebruik om een oproep te lanceren: “We zoeken chauffeurs die willen helpen om bewoners naar hun dagbesteding te brengen. Als je een rijbewijs B hebt, mag je met een busje van Den Heuvel rijden. Misschien kan je dat ook in het interview opnemen? Een paar chauffeurs extra zou heel fijn zijn!”


Nieuw activiteitencentrum


In het cultuur- en sportcentrum Elckerlyc in Sint-Lambrechts-Herk opent Den Heuvel binnenkort een nieuw activiteitencentrum. Els vertelt waarom er nood was aan meer ruimte: “Omdat we meer en vaker ateliers gaan aanbieden, zochten we naar extra ruimte. Dankzij deze nieuwe plek kunnen we tijdens vijf voormiddagen twee ateliers aanbieden. Het gaat over semi-industrieel werk en handwerk. Bijvoorbeeld postverzendingen die wij regelen voor kleine bedrijfjes. En voor de ‘Dag van de Buren’ vullen wij goodiebags voor de stad Hasselt. Buren die meedoen met deze dag, krijgen van de stad zo’n tas. Ook maken we bestellingen klaar voor de medische industrie.”


Kim wil het klantenbestand heel graag uitbreiden. “Ondernemers en bedrijven mogen altijd contact opnemen als ze zo’n klus graag aan ons uitbesteden. Wij doen dat met plezier.”


We zoeken trouwens nog naar een naam voor ons centrum. Suggesties mag je sturen naar denheuvelrunkst@fracarita.org. De naam moet wel eindigen op …aar”, lachen Kim en Els. “En Hasselaar mag niet helaas. Dobbelaar en Kunstenaar bestaan al, dus die vallen ook af.”


Bakatelier in Runkst


Bij Den Heuvel Runkst blijft de nadruk wel liggen op bakactiviteiten. “We organiseren nu een keer per week een bakatelier”, vertelt Els. “We willen graag naar twee keer per week gaan: woensdag- en vrijdagvoormiddag. Bewoners uit andere locaties die graag bakken, komen dan naar hier. En we gaan onze activiteiten ook openstellen voor niet-bewoners die een persoonlijk assistentiebudget hebben.”

Heerlijke ambachtelijke producten die je bij Den Heuvel kan bestellen.
Foto: Mustafa Mahood

Tijdens deze bakateliers worden de heerlijkste dingen gemaakt. Els zet een paar voorbeelden voor me op tafel. “We maken zelf confituur en verkopen chocopasta. Wie graag z’n eigen brownies maakt, kan bij ons een mooie, glazen bokaal vol browniemix kopen.” Den Heuvel Runkst verkoopt ook chocolade studentenhaver en de bijzonder populaire granola.


Verkoop voor breed publiek


“Het personeel van Sint-Ferdinand is nu een grote maar wel de enige afnemer van onze producten. Dat willen we graag veranderen. We gooien de deuren open en laten iedereen meegenieten van onze fantastische producten. Daarvoor hebben we wel eerst wat dingen moeten regelen”, zegt Els met enige trots. “Je mag namelijk niet zomaar voedingsproducten verkopen. Je moet in orde zijn met de voedselveiligheid. Dat betekent dat je de juiste etikettering moet toepassen. Gelukkig was onze kok van Sint-Ferdinand daarvan goed op de hoogte. Ze is verantwoordelijke van de grootkeuken bij Sint-Ferdinand en kon ons heel goed adviseren”, legt Els uit. “Je moet rekening houden met allergielijsten en weten wat je in het ‘vet’ moet zetten voor mensen met allergieën.”

“Iedereen die zin heeft in onze lekkere producten kan nu al een bestelling plaatsen via e-mail. Binnenkort komt er een folder uit om dit project en de producten voor te stellen aan het brede publiek.”

En Els droomt alvast even verder: “Ik hoop dat we op termijn een eigen winkeltje kunnen openen, bijvoorbeeld in ons nieuwe activiteitencentrum in Sint-Lambrechts-Herk. Wie weet …”


We sluiten dit boeiende gesprek met Els en Kim af. Ik ben onder de indruk van zoveel gedrevenheid en hun creatieve ideeën. Hun verhaal rond de buurtvervlechting blijft hangen. Het gaat hen niet om de bekendheid van de instelling maar om de participatie van de bewoners aan de samenleving. Een hele mooie aanpak, vind ik.


Els en Kim, bedankt voor ons gesprek. Ik ben heel enthousiast over jullie visie en het mooie werk dat jullie doen.


Tot slot geven we je graag een overzicht van wat jij voor Den Heuvel kan betekenen. Maar zij hebben jou ook heel veel te bieden.


Hoe kan Den Heuvel jou helpen?   


  1. Heb je een feestje te vieren? Den Heuvel maakt prachtige decoratie voor jouw feesttafel. Neem minstens twee weken op voorhand contact met hen op en je kan weldra uitpakken met een mooi versierde feesttafel.

  2. Als organisatie of ondernemer kan je bij Den Heuvel aankloppen met jouw semi-industrieel werk: je post verdelen, je folders vouwen, goodiebags vullen, bestellingen klaarzetten.

  3. Zoek jij nog dagbesteding, voor jezelf of voor vrienden of familie? Bel gerust even naar Mara Smekens op het nummer 0476 55 02 03. Zij geeft je graag meer informatie.

  4. En natuurlijk is Den Heuvel jouw adres voor een lekkere pot confituur of choco. Of een mooie, glazen bokaal met heerlijke browniemix, granola of chocolade studentenhaver. Ook voor versgebakken wafels en biscuits kan je terecht bij Den Heuvel.


En wat kan jij betekenen voor Den Heuvel?


Veel! Ze zoeken nog heel wat vrijwilligers voor grote en kleine klussen, sporadisch of wekelijks. Wat zou jij willen doen?


  1. Je opgeven als chauffeur om bewoners naar hun dagbesteding te brengen? Als jij een rijbewijs B hebt, mag je met een busje van Den Heuvel rijden.

  2. Donderdagmiddag spelletjes spelen met de bewoners? Dit project met de naam ‘de Dobbelaar’ vindt één keer per maand plaats in het cafetaria van V.V. Runkst.

  3. Ben je graag creatief bezig? Dan is het project ‘de Kunstenaar’ echt iets voor jou. Eén keer per maand, op donderdagmiddag, kan je je hier uitleven.

  4. Heb je groene vingers en vind je het leuk om samen met een bewoner de moestuin van Den Heuvel te onderhouden? Ze kijken naar jou uit!

  5. Of hou je meer van een babbel en een kop koffie? De bewoners van Den Heuvel zijn blij met jouw gezelschap of een uitstapje.

De moestuin van Den Heuvel zoekt een vrijwilliger. Iets voor jou?
Foto: Mustafa Mahood

Laat van je horen!


Weet jij een leuke naam voor het nieuwe activiteitencentrum?

Wil jij als vrijwilliger graag je steentje bijdragen?

Of kan je zelf een paar helpende handen gebruiken als ondernemer of organisatie?


Neem dan contact op met denheuvelrunkst@fracarita.org. Kim en Els komen graag met jou in contact.


Foto’s: Mustafa Mahood en Manuel Lub Copyright © 2018 Manuel schrijft – Manuel Lub

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page