Karolien Vanoppen: “Ik droom van m’n eigen theehuisje."

"Met vers gebak vergezeld van een heerlijke kop koffie of thee. Alsof je bij tante op bezoek bent die klaarstaat met taart en koffie van de filter.”


Miracoli


“Toen mijn man en ik gingen samenwonen, aten we drie keer per week Miracoli. Ik kreeg pas zin om meer te gaan doen met koken en bakken toen ik een betere keuken had. Op Pinterest vond ik veel inspiratie voor heerlijk gebak en lekkere maaltijden. En zo zijn ook mijn foodblog en webshop ontstaan.” Aan het woord is Karolien Vanoppen (27). Zelf noemt ze zich graag de Limburgse Martha Stewart, maar dan zonder de belastingfraude. Ze herkent zich helemaal in de aanpak van deze beroemde tv-kok en zakenvrouw. Martha, die in augustus 77 jaar wordt, is nog steeds erg actief op het scherm en online. Ze kookt, bakt en inspireert velen op het vlak van lifestyle. En dat is precies hoe Karolien ook graag bezig is. Als een veelzijdige gastvrouw die haar gasten en klanten verwent en inspireert.


Foto: Ine Thijs.

Grondige renovatie


Karolien woont nog niet zo heel lang in Hasselt. Ze verruilde het landelijke Achel voor de provinciehoofdstad toen ze communicatiemanagement aan de Hogeschool PXL ging studeren. Tijdens haar studietijd ontmoette ze haar prins op het witte paard. Nadat ze vijf jaar op een appartement in hartje Runkst hadden gewoond, kregen ze de kans een woning te kopen aan het Sint-Hubertusplein in Runkst. “Het was niet onze bedoeling maar we hebben het huis uiteindelijk wel grondig gerenoveerd. Dat heb je als je man architect is”, grapt ze. Het resultaat mag er dan ook zijn. Nu wonen ze in een modern en comfortabel huis met veel ruimte en licht. Toch hebben ze de eigenheid van de woning intact weten te houden.


Foodblog en webshop


Haar foodblog is dé plek waar Karolien al haar creatieve bezigheden deelt. Je vindt er massa’s heerlijke recepten terug, vergezeld van mooie foto’s. “Ik ben ruim twee jaar met mijn foodblog bezig. Ik post er recepten van sweets en drinks tot smakelijke inspiratie voor je lunch, brunch of diner. Ik deel op deze blog alles wat ik zelf ook eerst heb gekookt of gebakken. Daarna schrijf ik het recept uit en zorg voor wat sprekende foto’s erbij.”


Naast haar foodblog beheert Karolien ook een webshop. Daar kan je heerlijk gebak bestellen, maar ook servies huren of kopen. Servies huren, hoor ik je denken? “Vorig jaar zijn we getrouwd en we wilden graag dit soort vintage servies gebruiken.” Karolien wijst naar het verfijnde en mooi versierde porseleinen servies dat in de kast staat. “We hebben toen een heel arsenaal van die tweedehands bordjes en kopjes gekocht. En ik had ook al wat verzameld. Ik dacht laat ik het servies houden en verhuren. Want ik weet dat er mensen zijn die dit soort servies ook graag zouden gebruiken, maar je vindt het niet gemakkelijk. Meestal kan je alleen witte en eenvoudige kopjes en bordjes huren.”


Foto: Ine Thijs.

Dat je bij Karolien gebak kan bestellen, was eigenlijk eerst niet eens haar bedoeling. “Ik kreeg een paar keer de vraag of ik gebak wilde maken voor iemand. Daarna dacht ik, laat ik dat gewoon in mijn aanbod opnemen. De zogenaamde VIP-cake, een volumineuze verjaardagstaart met feestelijke topping, is momenteel de favoriet. Er zijn ook mensen die voor de communie een sweet table, een klein assortiment van zoete gebakjes, bestellen. Dat vind ik ook heel leuk om klaar te maken.”


Nieuwe liefde


Sinds een paar maanden post Karolien regelmatig foto’s en tips over plantjes. Een nieuwe liefde? “We hadden al wat kamerplantjes maar ik merkte dat ze niet goed reageerden op onze vloerverwarming en het ventilatiesysteem hier in huis. Ze hadden precies toch wat meer liefde nodig dan wij ze gaven. Ik ben dan gaan opzoeken wat ik kon doen om ze te redden. En dan geeft het veel voldoening als je resultaat ziet. Het leek me leuk om die weetjes ook met anderen te delen. En dan krijg je al snel meer vragen over het verzorgen van planten”, vertelt Karolien.


“Ik ben geen plantenkenner ofzo. Het is ook meer een tijdelijke bezigheid. M’n interesse gaat vooral uit naar kamerplanten. Voor tuin- en buitenplanten ben ik minder geschikt, geloof ik”, lacht ze terwijl ze naar haar licht verwilderde achtertuintje kijkt.


“Ik zet elke week een plantje in de kijker”, legt Karolien haar aanpak uit. “Ik vertel hoe ze heet, waar ik ze gekocht heb en hoe je het plantje het best verzorgt. Ook vertel ik er graag bij hoe ze ‘baby’tjes’ krijgt, dus op welke manier het plantje zich vermeerdert.”


“De interesse voor kamerplanten laait trouwens weer op”, vindt Karolien. “Op Pinterest vind je veel inspirerend materiaal. Of tijdens een wandeling of een bezoekje aan het tuincentrum doe ik ook nieuwe ideeën op. Daarom ga ik graag eens langs bij IKEA, AVEVE of natuurlijk bij Dille & Kamille, waar ik deel uitmaak van het team.”


Foto: Ine Thijs.

Bezige bij


Karolien is een bezige bij. Ook buitenshuis werkt ze vaak mee aan creatieve projecten. Denk aan Tournée Locale (het tweejaarlijks cultuurfestival in Hasselt) en aan Merwt, de Boerenmarkt aan ‘t station. “Vorig jaar was ik daar ook. Nu vroegen ze me of ik wilde meehelpen om het ontbijt klaar te maken. En dat wilde ik graag doen. Het ontbijt is samengesteld uit producten die allemaal te koop zijn op de markt. Dus van iedereen die er als standhouder staat, gebruiken we wel iets. Het is echt een leuke markt om te bezoeken. En het grappige is dat je soms opeens iemand leert kennen die dan bij je om de hoek blijkt te wonen.”

De Merwt kan je elke laatste zaterdag van de maand bezoeken, van juni tot eind oktober. Karolien biedt ook workshops aan. Zo kreeg ze al eens dames van Femma over de vloer. “Ik organiseer dan bijvoorbeeld een high tea hier in huis en leer de dames hoe ze scones kunnen maken. Onlangs gaf ik ook een workshop wall hanging.” Ze wijst me een klein wandtapijtje aan dat geweven is met dikke wollen draden. Het hangt als een soort vlechtwerk aan een horizontale stok. Heel leuk om te zien.

Ook voor een workshop taart of gebak maken, kan je altijd bij Karolien aankloppen.

In september mogen we van Karolien trouwens een nieuw aanbod aan workshops verwachten. Ze broedt op enkele pakketjes die ze in het najaar wil aanbieden. “Tegen dan zal mijn werk en tijdsinvulling ook wat beter afgebakend zijn. Ik wil dan gerichter gaan werken rond bepaalde thema’s.”


Superette en Dille & Kamille


Deze zomer vinden we Karolien terug in de Superette in Bokrijk (de ambachtelijke bakkerij in Bokrijk) waar ze enkele dagen werkt. En natuurlijk vervult zij met veel trots haar rol als teamlid bij Dille en Kamille. Deze winkel opende eind juni in het centrum van Hasselt. “Echt een winkel die helemaal bij me past. Je vindt er alles voor huis, tuin en keuken. Het gaat om kleine dingen zoals decoratieve spulletjes, planten, kussentjes, dekentjes en andere gebruiksartikelen. Een winkel met een retro-inslag. We verkopen dus geen elektrische keukenrobots maar wel zeven verschillende kloppers en houten spatels, echt in de sfeer zoals het vroeger was”, vertelt Karolien enthousiast.
Toekomstdromen


Ik ben benieuwd naar de toekomstplannen van Karolien. Wat mogen we nog van haar verwachten? Welke dromen hoopt ze in vervulling te zien gaan?

“M’n eigen kookboek, daar droom ik van. Geen klassieke versie met alleen maar recepten maar eentje waarin je als gastvrouw ook tips vindt rond het aankleden van de eettafel, hoe je je huis gezellig kan maken en met leuke ideeën om te knutselen. Ik heb al eens wat uitgevers aangesproken maar helaas nog geen yes gekregen. Maar het kan opeens raak zijn natuurlijk”, zegt ze vastberaden.


“Een tweede droom is een eigen zaak openen. Dat kan hier in huis of ergens in de stad zijn. We zullen zien. Ik ga voor het concept van het theehuisje met de nadruk op vers gebak. Er zijn al heel wat zaken die gebak aanbieden, maar dat combineren ze vaak met een breder aanbod zoals een kleine kaart. Ik wil echt gaan voor eenvoud en kwaliteit. Lekker gebak vergezeld van een heerlijke kop koffie of thee. Alsof je bij tante op bezoek bent die klaarstaat met taart en koffie van de filter”, vertelt ze met veel bezieling.


Ze heeft niet de ambitie om een grote, bekende zaak of een keten uit te bouwen. “Nee, ik ga geen hele McDonald’s runnen. Ik houd wel van de stijl van de Fietsbar (een fietsherstelplaats in hartje Hasselt met bar en lunchplek). Als je zoiets met vrienden kan uitbouwen, lijkt me dat best leuk. Ik wil bovenal graag blijven wie ik ben. Niet dat ze me kennen als die drukke die nooit tijd heeft. Ik hoop ook zeker workshops aan te blijven bieden en kleine feestjes te organiseren voor verjaardagen of vrijgezellen. Als ik over vijf jaar nog steeds met evenveel plezier doe wat ik nu doe, ben ik heel tevreden. En dat is ook eigenlijk het belangrijkste, dat ik dan nog even graag bak en creatief bezig ben als nu”, besluit Karolien.Dank je wel


Dank je wel Karolien voor dit boeiende gesprek. Ik ben erg benieuwd wat we de volgende maanden en jaren van jou gaan horen en zien. Heel veel succes gewenst met al je creatieve bezigheden. Ik kijk alvast uit naar verschijning van je eerste kookboek. En natuurlijk kom ik graag langs voor je heerlijke gebak en een goei kop koffie van zodra jouw tearoom geopend is!

Foto’s: Ine Thijs en Karolien Vanoppen Copyright © 2018 Manuel schrijft – Manuel Lub

#Karolien #Vanoppen #Runkst #foodblog #interviews

Boomkensstraat 69

3500 Hasselt

BE 0553.450.920

  • White LinkedIn Icon
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon